Forum Strefa Mangi Strona Główna

Strefa Mangi

 

Raaamen ^^

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strefa Mangi Strona Główna -> Kuchnia Japońska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Liczkos
Użytkownik


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 326
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:07, 13 Cze 2008    Temat postu: Raaamen ^^

Oy ^^ Umie ktoś przygotować ramen? Albo czy jest ktoś na tyle szalony by go spróbować? Sam stosowałem się do tego przepisu więc podaję go tutaj (niektóre rzeczy trudno zdobyć w polsce) :



PRZEPIS:


Skladniki na zupe:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z koscmi)
1 srednia cebula
1-2 marchewki
troche wloszczyny (seler, moze byc tez kapusta pekinska)
1 lyzeczka czarnego pieprzu (w kulkach )
okolo 1 lyzki stolowej soli

Skladniki na "baze" zupy:
1 lyzka oleju do smazenia
1 lyzeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekanego lub zmielonego swiezego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japonskiego sosu sojowego
1 lyzeczka rozpuszczonej kostki rosolowej
chili albo ostre papryczki do smaku (musi byc troszke ostrawe)
sol i pieprz

Makaron:
no oczywiscie powinien byc japonski ramen, ale jesli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby byl bardzo cienki i dlugi Mozna tez uzyc tego makaronu z zupek blyskawicznych, ale to w ostatecznej ostatecznosci

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodoban
gotowana wieprzowina pokrojona w waskie plastry
sos sojowy
mirin (slodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plasty grzyby shiitake
dodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramen

SPOSOB PRZYRZADZENIA:
---------------------------------
Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.

1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej.
2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron
4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek
6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.


A teraz dokladniej do kazdej czesci:

Zupa:
Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow.
Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.

Baza:
Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.

Makaron:
Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.

Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.


SMACZNEGO ODWAŻNYM !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*HiKaRu*
Użytkownik


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 614
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Pią 17:28, 13 Cze 2008    Temat postu:

Ło mamus, to chyba najsłynniejsze japońskie danie które zostało rozsławione przez syf <lol>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jashieku
Administracja


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 20:21, 13 Cze 2008    Temat postu:

Nie prawda! W GTO też chodzili na Ramen często! A ramen zjem jak pojadę na wycieczkę do Japonii. A drugą potrawą będzie Fugu. To będzie dopiero jazda na krawędzi ;].
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*HiKaRu*
Użytkownik


Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 614
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Pią 20:35, 13 Cze 2008    Temat postu:

Ostrooo... I to dosłownie... xD W ogóle Azjatycka kuchnia jest bardzo, bardzo ostra. Moje gardło nie nadaje się do takich ostrych dań. Wole niedosolone, jak dosolone dosc sporo <lol>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jashieku
Administracja


Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 20:41, 13 Cze 2008    Temat postu:

Ja nie używam soli... W ogóle odżywiam się zdrowo. Kuchnia azjatycka jest chyba najbardziej zdrowa ze wszystkich (nie licząc polskiej kuchni). Jeżeli wiesz gdzie jeść. Nie mówię o podrzędnych budach z sajgonkami czy czymś. Mówię o np. WOKu. Małe porcje ale tak smaczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Imerman
Moderator


Dołączył: 08 Maj 2008
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 21:00, 13 Cze 2008    Temat postu:

Muszę kiedyś zrobić ramen. Może go zrobię jakoś w sierpniu jak wróce do Polski.

A robił ktoś kiedyś w domu sushi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Liczkos
Użytkownik


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 326
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:42, 13 Cze 2008    Temat postu:

Ja robiłem ale nie w domu tylko w restauracji był taki event (mowa o restauracji w Japonii) że mogłeś samemu przygotować sobie sushi ale pod nadzorem kucharza. Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Imerman
Moderator


Dołączył: 08 Maj 2008
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 23:47, 13 Cze 2008    Temat postu:

Szkoda, że takiej możliwości nie ma w polskich restauracjach japońskich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
RoBug-sama
Użytkownik


Dołączył: 09 Cze 2008
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd

PostWysłany: Śro 16:34, 25 Cze 2008    Temat postu:

pewnie dlatego ze polskie restauracje japonskie sa prowadzone przez szwajcarow, a oni zydza xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strefa Mangi Strona Główna -> Kuchnia Japońska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel & Download

Regulamin